Ett svårt beslut

Jag fyllde 40 och har ännu inte gjort slag i saken vad gäller extra kontrollen vid privatkliniken för att utesluta återfall redan i detta skede. Det skulle ju bli min födelsedagspresent åt mig. Men jag fick en resa till Alperna iallafall! Vem behöver cancerkontroll när man kan lämna bekymren bakom sig?

Onkologen (samma som jag träffade allra första gången efter diagnosen i april ifjol) ringde upp mig för ett par veckor sedan för att gå igenom mitt fall och alternativen för en kontroll. Jag hade själv tänkt mig en datortomografi, som är mer noggrann. Läkaren påpekade att det inte finns studier som visar på någon nytta vad gäller extra kontroller utöver de vanliga som ingår i uppföljningsprogrammet. Man kan möjligtvis ha upptäckt återfall/spridning tidigare än man gjort annars, men det har i slutskedet inte gett bättre resultat. Å andra sidan finns det inte så färska studier, tillade han.

Alternativen för en extra kontroll (avbildning) är i praktiken helkroppstomografi och magnetröntgen. En helkroppstomografi utsätter kroppen för strålning, vilket inte är att rekommendera. Magnetröntgen är inte lika noggrann; riktigt små ändringar i lungorna, till exempel, syns inte i den. 

Helkroppstomografin kostar ungefär hälften så mycket som magnetröntgen. En avbildning – oavsett vilken – kan dessutom orsaka behov för vidare undersökningar även om man i slutskedet inte hittar några cancerceller eller andra allvarligare hälsoproblem. Men då bör man ändå gå hela vägen för att utesluta problem. Vilket i sin tur orsakar ytterligare kostnader.

Summa summarum tyckte onkologen att en magnetröntgen kunde vara att rekommendera, om man själv upplever behov för det och med ovannämnda villkor och risker i minnet.

Så nu vet jag inte vad jag skall göra. Min aggressiva sort kan ju sova fortfarande då avbildningen görs och sen vakna till liv månaden därpå. Och jag kan ju inte springa på kontroller var tredje månad heller. Kanske det blir en kompromiss så jag går den under nästa år, då det gått 1 ½ – 2 år från det att behandlingen avslutats.

Blir ingen bild idag heller. En vecka till julafton – nästa bild får bli en julig en!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: