Besöken hos fabror Doktorn

Jag fick min första tid till onkologen (=cancerläkare) måndagen den 23.4. Han såg ganska ledsen och bedrövad ut, ville trösta honom lite. Tyckte själv det var skönt att få komma igång med processen och med dylika proffs i medicin som dessutom är socialt kompetenta, var det inte alls otrevligt. Vi gick igenom uppgifterna som hittills fanns och eftersom jag redan hade googlat i en vecka, var det inte så mycket nytt som kom upp. Behandlingen av cancern skulle börja med operation. Min aggressiva sort och stora tumör borde opereras asap. Han frågade om jag skulle vilja komma redan samma vecka. Absolut, såklart!

Onkologen kollade i kollegans, kirurgens, kalender och hittade en lucka till torsdagen. Före operationen skulle jag hinna ta blodprov, genomgå en SPECT-CT-undersökning samt träffa kirurgen. Onkologen ringde då och där till kirurgen och den ansvariga sjuksköterskan och tillsammans lyckades de få in alltihop till de närmaste tre dagarna! Otroligt!

Kirurgen träffade jag på tisdag. Riktigt sympatisk även han. Vi kom fram till att hela bröstet skulle tas bort, eftersom tumören är stor, mina bröst små och cancern aggressiv. Beslutet om att ta bort bröstet helt eller inte görs tillsammans med patienten. Allså mig. Bort, alltihop!

Kirurgen talade också om rekonstruering av bröstet, vilket skulle ske om ett år ungefär, tidigast. Glädjande var att jag hade för lite fettvävnad kring midjan att det inte går att använda för att rekonstruera bröstet. Däremot kan man få från innerlåret. Jaa! Slank blir man på köpet! Mina vänner har erbjudit sig att ge både fett och överlopps hud från sina midjor. Härligt med donatorer! Kanske man får till en C-kupa på skattebetalarnas bekostnad… Nåja, det ligger väldigt långt i framtiden känns det som. Lugna ner sig lite och ta ett steg i taget.

SPECT-CT görs för att få veta om cancern spritt sig till armhålans lymfkörtlar. Apparaten påminner om magnetröntgen. Här ligger man dock på rygg, till skillnad från magnetröntgen som vid bröstcancer görs liggande på mage. Radioaktiv vätska sprutas in i bröstet och den får sprida sig i några timmar och sen tas bilderna. Då ser man hur vätskan i lymfsystemet rör sig och vilka körtlar som först skulle angripas. Den informationen behöver kirurgen, eftersom han på samma gång ska ta bort angrpina lymfkörtlar. Jag gick på lunch (getostsallad) under tiden och försökte diskret massera bröstet medan jag gick på stan för att vätskan skulle sprida sig ordentligt och bilderna bli bra. Om inte, skulle operationen nämligen inte kunna genomföras nästa dag. Det visade sig att de blev riktigt lyckade. Hurra! Operation imorgon torsdag 26.4!

(fotnot: finns en risk att de medicinska termerna inte är 100% korrekt. Använd Google)

22_5_2018

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: